2023

Szeptember

Megnyitott a Csontváry 170 tárlat Pécsett

Hírek
2023.08.07.

Megnyitott a Csontváry 170 tárlat Pécsett

Több hónapos budapesti vendégeskedés után ismét Pécsett láthatóak Csontváry a városban őrzött ikonikus festményei. A hazatérő remekművekkel együtt jött még pár olyan ikonikus festmény is, amelyeket most először lehet megcsodálni városunkban.

A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös Csontváry 170 időszaki tárlata ugyanis a fővárosi kiállítás után november 5-ig a pécsi JPM Csontváry Múzeumban lesz megtekinthető.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat három hónapig nagy sikerrel a Szépművészetiben volt látható. A budapesti zárás után az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás Pécsre, az idén 50 éves JPM Csontváry Múzeumba érkezett. Az együttes tárlatot 2023. november 5-ig, szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai székhelyen pedig a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A tárlatot délután öt órakor, Zag Gábor kultúráért felelős pécsi alpolgármester, dr. Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese és Kőhalmi Andrea, a Janus Pannonius Múzeum kommunikációs vezetője nyitotta meg. Az eseményen Lantos Zoltán hegedűművész és a Hágen Mozgásműhely működött közre.

A kiállítás kurátora Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője.

A tárlat 2023. november 5-ig, keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig tekinthető meg a JPM Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.).

A közös kiállítások után a pécsi JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

 

Kiállítások
2022.06.09. - 2023.10.31.

A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

Kiállítások
2023.04.26. - 2024.03.31.

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

A reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát pécsi szemszögből bemutató tárlat.