2023

Szeptember

Idén is elvarázsolt a Múzeumutca+

Hírek
2023.08.21.

Idén is elvarázsolt a Múzeumutca+

Kivételes adottsága Pécsnek a Múzeumutca, amely a mostani augusztus 20-i hétvégén is kinyitotta az udvarait, kertjeit a kulturális kalandoknak és a könnyed nyári társasági életnek.

Mikor megkérdeztük a résztvevőket, hogy miért szeretik ezt a rendezvényt, akkor messze legtöbben a különleges hangulatát említették. Talán ez is az egyik oka annak, hogy bár a nyitány előtt eleredt az eső, a végül derült péntek esti időben kezdődő rendezvényre már az első napon is szép számmal kilátogattak. Hogy aztán a két hétvégi napon már ragyogó napsütésben merülhessenek el a Múzeumutca+ atmoszférájában. Helyi vendéglősök, borászok, kistermelők ízei, DJ-k, bárzongoristák, zenészek hangjai és sok-sok program vidámsága keveredett a múzeumokban és udvaraikban. Tematikus séták, családi foglalkozások, bor és irodalom lakta be a Káptalan utcát (ahogy a Múzeumutcát hivatalosan nevezik), ahol múzeumaink meghosszabbított nyitvatartással és sok-sok extrával fogadták látogatóikat ezen a hétvégén.

Ilyen ráadás volt például a többfajta grátisz tárlatvezetés, amelyek során az alkotók életére fűzve ismerhettük meg jobban Zsolnay, Vasarely és Csontváry művészetét. Utóbbi festőzseninket és képeit Szabó Sipos Barnabás színművész is saját szemüvegén át mutatta be szombaton, és még aznap Hamvas Béla A bor filozófiája írásának – a Trió Enigma zenéjével és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület boraival kísérve – is nagysikerű estet szentelt.

Meghallgathattuk Hobót, a Kállai-Ökrös duó örömzenélését, latintáncot tanulhattunk, megmutatták dolgaikat egymásnak és az érdeklődőknek a város független zenei és kreatív színterének szereplői, és itt debütált az első pécsi hangszer- és zenei bolhapiac is.

Már a hagyománnyá érett nyitány is látványos volt, ahogy a Bóbita Bábszínház óriásbábjai zenekari kísérettel vonultak át a Széchenyi térről a Múzeumutcába. Ott megpróbálhattunk rájönni a látogatók közt sétáló bűvész trükkjeire, a bátrabbak magukról karikatúrát készíttethettek, de római és török kori, vasarelys és csontvárys, kerámiával, selyemmel és papírral dolgozó kézműves foglalkozásokon és interaktív ősmaradvány-bemutatón is részt vehettünk. A felszín alatti világba pincetúrák keretében ereszkedhettünk alá, egy kerékpáros kirándulás során pedig régész vezetésével Pécs belvárosának múltját ismerhettük meg. Feltárultak a múzeum restaurátor-műhelyének titkai is.

Pénteken a JPM Csontváry Múzeum földszintjén Kincs, ami van! címmel megnyitott a mohácsi ezüstérmeleletet bemutató új időszakos tárlatunk.

A Magyar Géniusz Program egy kültéri kiállítással mutatkozott be a múzeumunk igazgatóságának udvarán. Az installáció egy ideig a rendezvény után is itt marad, mielőtt az országjárásában továbbindul.

Néhány programját leszámítva a Múzeumutca+ látogatása idén is ingyenes volt, és Pécs városa, a Made in Pécs-Káptalan Kert és múzeumunk, no meg az előadók, árusok és a közönség együttműködésében valósult meg.

Kiállítások
2023.08.18. - 2023.11.05.

Kincs, ami van!

Kincs, ami van!

A csaknem 24 kilogramm tömegű, 44 080 ezüstéremből álló kincset különleges módon, hat nagy tárlóban és néhány kisebb vitrinben egyenként mutatja be a tárlat.

Kiállítások
2023.08.08. - 2023.11.05.

Csontváry 170

Csontváry 170

Emlékkiállítás a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből