2023

December

Az éjszaka bajnokai – a világ denevértávlatból

Hírek
2023.10.09.

Az éjszaka bajnokai – a világ denevértávlatból

Informatív kiállítás várja a betérőket a Pécsi Vásárcsarnokban. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya együttműködésében megvalósuló programban az iskolásoknak előadásokat és foglalkozásokat is tartunk.

Denevér ovi? Hibernáció? Ultrahangos tájékozódás? Hallottál már ezekről? Az éjszaka bajnokai című kiállítás során megismerkedhetsz a denevérek rejtélyes világával! Az informatív tárlat bemutatja a hazai denevérfajokat, különleges életmódjukat és tulajdonságaikat. Számtalan tévhit él az emberekben a denevérekről, pedig nagyon hasznos és sokoldalú tagjai az élővilágnak. Mint minden más élőlényt a denevéreket is több tényező veszélyezteti, például az élőhelyük csökkenése. A kiállításon megtudhatod te hogy segíthetsz ezen kis élőlények megóvásában.

A tárlat ideje alatt délelőttönként a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály munkatársai előzetes bejelentkezés alapján iskolai osztályok, csoportok számára oktató előadásokat és foglalkozásokat tartanak a témában. Eközben számos érdekességet tudhatnak meg a gyerekek a denevérekről, s ezen túl megismerkedhetnek a denevérkutatás eszközeivel is. A móka sem maradhat el, múzeumunk munkatársai ugyanis a foglalkozásokon denevérodú-összerakással és szúnyogvadászattal is készülnek.

Az időpontegyeztetéssel kapcsolatban a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. munkatársát, Keresztes Bernadettet kell keresni a keresztes.bernadett@pvh.hu email címen vagy a +36 30 330 2874-es telefonszámon.

A 2023. október 12. és november 5. közötti kiállítás a Pécsi Vásárcsarnok nyitvatartási idejében várja a látogatókat.

Kiállítások
2023.09.01. - 2023.12.31.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.

Kiállítások
2023.04.26. - 2024.03.31.

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

A reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát pécsi szemszögből bemutató tárlat.