2024

Május

A babarci feltárásunkat mutatja be Az Év Honlapja győztese

Hírek
2024.02.14.

A babarci feltárásunkat mutatja be Az Év Honlapja győztese

A Pazirik Kft. által társadalmi szerepvállalás keretében készített online felület a 2023-as abszolút első hely mellett az Oktatás kategória díját is megszerezte a terület legrangosabb hazai megmérettetésén.

A zsűri értékelése szerint: „Az »Amiről a sírok mesélnek – Avar temető Babarcon« című projekt a babarci kora avar temetőt interaktív módon mutatja be. A társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület dinamikus és interaktív tartalmat nyújt, ami könnyedén szólítja meg a mai fiatalokat, így az oktatás területén kiválóan használható. Az alkalmazás egyedülálló megközelítése az oktatásban és a kulturális örökség bemutatásában példaértékű, és tökéletesen megtestesíti a modern kor oktatási igényeit, ezért a zsűri egyöntetű döntése alapján az Év Honlapja díjat kapja.

2021–2022. évben, majd 2023 kora tavaszán több mint három hektáron végzett régészeti feltárást a Janus Pannonius Múzeum az Ásatárs Kft. bevonásával. Az M6-os autópálya országhatárig történő meghosszabbításának részeként Babarc határában autópálya-mérnökségi telepet építettek, s ehhez, illetőleg a létesítmény közműbekötéséhez kapcsolódtak azok a régészeti kutatások, amelyek során rendkívül gazdag és változatos sírok kerültek elő a kora avar korból, a 7. század első feléből.

Ezek tudományos jelentőségét az adja, hogy általuk a térség avar hódításának ideje pontosan meghatározható, menete visszafejthető, valamint a temetőhasználat ideje is pontosan datálható. Az alacsony (15 százalékos) rablottság miatt jól megállapíthatóak a temetkezési szokások, a férfi- és női viselet, továbbá az egykor itt élők földrajzi kapcsolatai is. A szerkezete alapján csak megkezdett temető szakrális terei is jól rekonstruálhatók. A sírmező egyedi a térségben és egyedi önmagában, különleges és távolra vezető temetkezési szokásaival, jelenségeivel is. A babarci helyszín egyben az avar kor egyik leggazdagabb temetője, s nem azért, mert előkerült véletlenül egy gazdag, arannyal teli sír, hanem ennyi nemesfémben (aranyban, ezüstben) és egyéb mellékletekben, ékszerekben, fegyverzetben, túlvilági útravalókban gazdag sír kevés korszakbeli temetőben ismert.

A leletanyag és a lelőhely jelentőségére 2022-ben külön kiállításon is felhívtuk a figyelmet, a csaknem két évtizedes tapasztalattal bíró Pazirik Informatikai Kft. jóvoltából pedig most már a nagyközönség is látványos és érdekfeszítő módon ismerheti meg az itt letelepedett népességet, s benne elsősorban azok korabeli temetkezési szokásait és viseletét.

 

-----------------

 

Fejléckép: az „Amiről a sírok mesélnek – Avar temető Babarcon” című honlap nyitó oldalának részlete (Pazirik Informatikai Kft.)

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.