2024

Május

Március 15-i nyitvatartás

Hírek
2024.02.21.

Március 15-i nyitvatartás

A tavaszi nemzeti ünnepen a JPM Vasarely Múzeum és a JPM Zsolnay Múzeum lesz látogatható. Utóbbi helyszínen az állandó kiállítás mellett most egy időszaki üvegtörténeti tárlat is várja az érkezőket.

A JPM Vasarely Múzeum állandó tárlata Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző), a világhírű pécsi születésű, Franciaországba kivándorolt művész életművének állít emléket, és a korai Bauhaus-típusú geometriai grafikáktól kezdve a kezdeti op-art műveken át fekete-fehér és vonalperiódus alkotásokat egyaránt tartalmaz. Kiemelt jelentőségűek a kiállítás anyagában a világhírű Zebra művek, a Dia-Argent, a Vonal-Fény címet viselő nagyméretű gyapjúszőnyegek és az optikai illúzióval játszó Vega-alkotások. A tárlaton a művész felesége, Claire Vasarely (Spinner Klára) és fia, az op-art hagyományát továbbvivő Yvaral (Jean-Pierre Vasarely) művei is megtekinthetők.

A város legrégebbi ismert lakóházában helyet kapó JPM Zsolnay Múzeum állandó kiállítása pedig egyrészt bemutatja az építészeti kerámia fejlődését és a gyár részvételét a múlt századforduló világkiállításain (Kacsás kút; Gránátalmafa táncoló nőalakokkal). Másrészt az emeleten a díszkerámia-gyűjtemény legszebb darabjai láthatók, megismerhetjük Zsolnay Vilmos legjelentősebb találmányait, a porcelánfajanszt és az eozin technikát, valamint a tervezőművészek munkáját. Plusz a látogatók az állandó tárlaton kívül most egy – a magyar üvegművességbe bepillantást engedő – időszaki kiállítást is megtekinthetnek.

A két helyszín 2024. március 15-én is 10 és 18 óra között fogadja a látogatókat.

Mindenkit szeretettel várunk.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.