2024

Április

Múzeumpedagógiai foglalkozások  a barlangok hónapjában

Hírek
2024.02.29.

Múzeumpedagógiai foglalkozások a barlangok hónapjában

A „Március: A barlangok hónapja” alkalmából számos program szerveződik az ország különböző bemutató helyein és a nemzeti parkok kezelésében lévő turisták által látogatható barlangokban.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vonatkozó programjai ide kattintva érhetők el, a Janus Pannonius Múzeum ez alkalomból az időszaki tárlatába, a Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállításba meghirdetett tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásai pedig az alábbiakban olvashatók.

A múzeum foglalkozásai egészen a tárlat végéig, 2024. július 31-ig elérhetők.


Óvodások számára:

 

Barlangi állatsereglet

Hol alszanak téli álmot a denevérek? Mi van a barlangász zsákjában?
Az időszaki kiállítás megtekintése során a gyerekek megismerkednek a barlangban használt kutatási eszközökkel, felfedezhetik a barlangok rejtett világához kötődő élőlényeket, megtanulhatják, hogyan kapcsolódnak a barlangi élőhelyekhez, azaz melyek valódi barlanglakók, kik barlangkedvelő vagy barlangi vendégek. Mindezt játékosan, igazi preparátumok és képes illusztrációk segítségével.

     

Alsó tagozatosok számára: 

Hogyan kerül a mamut a barlangba?

A mamut mellett milyen ősmaradványokat találhatunk még a barlangokban?
Az alsó tagozatosok számára a környezetismeret órán megtanult ismereteket kiegészítve mutatjuk be az időszaki kiállítást. A jégkori fauna megismerése mellett a Mecsek földrajzi különlegességei és a különböző kőzetek is bemutatásra kerülnek. Kitérünk a természetvédelem és a barlangvédelem alapvető szabályaira is.




Felső tagozatosok számára:

 

A tájformáló víz és barlangvédelem

Hogyan alakulnak ki a cseppkövek? Hogyan tudjuk megvédeni a barlangokat?
Feszíni és felszín alatti karsztformák mutatjuk be a foglalkozás során részletesebben az időszaki kiállításban. A hideg és meleg vizes barlangok megismerése mellett a barlangokat veszélyeztető tényezőkre pl.: erdőművelés, klímaváltozás is kitérünk. Továbbá ehhez szorosan kapcsolódva a barlangi élővilág védelmének megismertetésére – denevérek, rovarok stb. is hangsúly kerül.




Középiskolások számára:

Barlangok változó klímában

Milyen hatással van a klíma a környező tájra, különösen a barlangokra?
Az időszaki kiállításban bemutatásra kerülnek az egyes földtörténeti korok: mostani és akkori körülményei és klimatikus viszonyainak összehasonlítása – őslénytan, faji lebontású védelmi kategóriák és célcsoportok: pl. denevérvédelem, barlangvédelem –, illetve az antropogén hatás felmerülő hátrányai.




Egyéni látogatók számára:

 

A kiállításhoz kapcsolódik egy játék, egy online kitölthető munkafüzet is, ez már 2023. márciusban elkészült. Jelenleg a kiállításban egy QR-kóddal elérhető. A kiállítás a munkafüzet kitöltésével együtt egyedül vagy kisebb csoportokban is bejárható. A feladatok úgy vannak kialakítva, hogy megoldható otthon is, de a kiállításban találhatók meg igazából a válaszok. A munkafüzet és a kiállítás összeállításánál törekedtünk, hogy a Nemzeti alaptantervhez igazodva minél több iskolai csoport használhassa tanulás kiegészítőnek mind a munkafüzetet, mind a kiállítást, külön-külön, de együtt is.

A barlangász játék itt érhető el: https://www.jpm.hu/barlangasz

 

A foglalkozások időtartama: 45 perc

Helyszíne: JPM Természettudományi Múzeum (Pécs, Szabadság utca 2.)

Ára: belépőjegy + 500 Ft/fő

További információ:
+36 72 213 419
termtud@jpm.hu

Foglalkozás kérhető: keddtől péntekig, előzetesen egyeztetett időpontokban.

Kérjük, hogy az időpont-egyeztetés miatt legalább 2 héttel a tervezett foglalkozás előtt keressenek minket!

Időpont-egyeztetés:
Morvai Anita muzeológus

E-mail: morvai.anita@jpm.hu

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.