2024

Június

Írország emlékezete, Martyn Ferenc ír pályatársai az Abstraction-Création csoportban

Getto Katalin

Janus Pannonius Múzeum, Képző- és Iparművészeti Osztály, muzeológus

DOI: -

Kulcsszavak: Martyn Ferenc, írországi modern művészet, Abstraction-Création csoport, Mainie Jellett, Evie Hone, Basil Ivan Rakoczi

 

Absztrakt:

A szöveg eredetileg 2020. szeptember 9-én, angol nyelven hangzott el Írország budapesti nagykövetségén, a Martyn Ferenc műveiből megnyílt kiállítás megnyitóján. Nagy vonalakban igyekszik áttekinteni azokat a tényeket, amelyek Martyn kettős, ír-magyar identitásának alapjaiként szolgáltak, és annak kérdését veti fel, hogy a művészi-érzelmi kapcsolat, amely Martynt Írországhoz fűzte, milyen valós, életrajzi kapcsolódásokra vezethető vissza. Ezek után három ír művész – Mainie Jellett, Evie Hone és Basil Ivan Rakoczi portréját vázolja fel, akik kortársai voltak Martynnak és művészi programjukat, hazájuk művészeti életében betöltött szerepüket tekintve mindenképpen párhuzamba állíthatók a magyar művésszel. Jellett és Hone a párizsi Abstraction-Création csoporthoz tartozott, amely Martyn művésszé válásában is meghatározó szerepet játszott. A dolgozat a Martyn írországi kapcsolataira irányuló további kutatások szükségességének szempontját is felveti.

Letöltés

Hogyan kell idézni: Getto, K. (2022): Írország emlékezete, Martyn Ferenc ír pályatársai az Abstraction-Création csoportban. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve, 55, 249–256.


 

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.06.23.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.