2024

Május

Tompa Kálmán Emlékszoba


JELENLEG TECHNIKAI OKOK MIATT ZÁRVA!

Pécs, Felsőmalom u. 9.

Dr. Tompa Kálmán kiemelkedő magángyűjteménye – a mecénás szerepét felvállaló városi és megyei vezetés anyagi támogatásával – 1967-ben életjáradék révén került a Janus Pannonius Múzeumba.

Az adomány közel négyszáz darab képzőművészeti alkotásból, néprajzi vonatkozású tárgyból és könyvgyűjteményből állt. Az igen jelentős számú képzőművészeti alkotás döntően a JPM Modern Magyar Képtár kollekcióját gyarapította. 

Csak néhány példa az alkotók közül: Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Egry József, Ferenczy Béni, Ferenczy Károly, Fényes Adolf, Gulácsy Lajos, Hantai Simon, Hollósy Simon, Kassák Lajos, Kondor Béla, Lotz Károly, Márffy Ödön, Mednyánszky László, Molnár C. Pál, Munkácsy Mihály, Perlrott Csaba Vilmos, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan, Szervátiusz Jenő, Szinyei Merse Pál, Telepy Károly, Thorma János, Vilt Tibor

Az emlékszoba a könyvtárat, néprajzi gyűjteményének néhány darabját, valamint életrajzi vonatkozású dokumentumait mutatja be.

"Szülőföldem Székelyudvarhely, ahol Édesapámtól tanultam az irodalom és a művészetek — a falusi székely házakban a fazekasság, fafaragások, csodálatos kézimunkák — szeretetét.

Bölcsészhallgatónak indultam az Eötvös Kollégiumban, de az első világháború harcterein ellenállhatatlanná fokozódott másokon-segítés-ösztönöm végül máshová sodort: hazatérve a kolozsvári orvosi egyetemre iratkoztam be. 1925-ben Budapesten orvossá avattak. Életem legnagyobb érzése és büszkesége, hogy több száz magyar író és művész barátja — orvosa lehettem.

50 éve gyűjtök könyveket — könyvtáram ma tízezer kötet. 40 éve gyűjtöm a népművészet tárgyait. 30 éve fejlődő kép- és szoborgyűjteményem nagyobbik része — 400 darab — ma már közkincs, a pécsi múzeumé. Orvosi munkám és a gyűjtés — a szép keresése — volt az életem." 


Dr. Tompa Kálmán (1972) 

NYITVATARTÁS
JEGYÁRAK

Kiállítások
2023.08.18. - 2024.05.31.

Kincs, ami van!

Kincs, ami van!

A csaknem 24 kilogramm tömegű, 44 080 ezüstéremből álló kincset különleges módon, hat nagy tárlóban és néhány kisebb vitrinben egyenként mutatja be a tárlat.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.