2022

Május

Tompa Kálmán Emlékszoba


Pécs, Felsőmalom u. 9.

Dr. Tompa Kálmán kiemelkedő magángyűjteménye - a mecénás szerepét felvállaló városi és megyei vezetés anyagi támogatásával, 1967-ben - életjáradék révén került a pécsi Janus Pannonius Múzeumba.

Az adomány közel négyszáz darab képzőművészeti alkotásból, néprajzi vonatkozású tárgyból és könyvgyűjteményből állt. Az igen jelentős számú képzőművészeti alkotás a Modern Magyar Képtár kollekcióját gyarapította. 

Csak néhány példa az alkotók közül: Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Egry József, Ferenczy Béni, Ferenczy Károly, Fényes Adolf, Gulácsy Lajos, Hantai Simon, Hollósy Simon, Kassák Lajos, Kondor Béla, Lotz Károly, Márffy Ödön, Mednyánszky László, Molnár C. Pál, Munkácsy Mihály, Perlrott Csaba Vilmos, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan, Szervátiusz Jenő, Szinyei Merse Pál, Telepy Károly, Thorma János, Vilt Tibor

Az emlékszoba a könyvtárat, néprajzi gyűjteményének néhány darabját, valamint életrajzi vonatkozású dokumentumait mutatja be.

"Szülőföldem Székelyudvarhely, ahol Édesapámtól tanultam az irodalom és a művészetek — a falusi székely házakban a fazekasság, fafaragások, csodálatos kézimunkák — szeretetét.

Bölcsészhallgatónak indultam az Eötvös Kollégiumban, de az első világháború harcterein ellenállhatatlanná fokozódott másokon-segítés-ösztönöm végül máshová sodort: hazatérve a kolozsvári orvosi egyetemre iratkoztam be. 1925-ben Budapesten orvossá avattak. Életem legnagyobb érzése és büszkesége, hogy több száz magyar író és művész barátja — orvosa lehettem.

50 éve gyűjtök könyveket — könyvtáram ma tízezer kötet. 40 éve gyűjtöm a népművészet tárgyait. 30 éve fejlődő kép- és szoborgyűjteményem nagyobbik része — 400 darab — ma már közkincs, a pécsi múzeumé. Orvosi munkám és a gyűjtés — a szép keresése — volt az életem." 


Dr. Tompa Kálmán (1972) 

Nyitva tartás: keddtől szombatig 10:00 és 16:00 óra között
Jegyárak: 700/350 Ft.

Kiállítások
2021.12.17. - 2022.10.30.

Képletek és kalandozások

Képletek és kalandozások

A pécsi Modern Magyar Képtár állandó kiállítása mellett látható Lantos Ferenc több mint 150 művet, az életmű széles spektrumát megjelenítő időszaki kiállítása.

Kiállítások
2022.04.30. - 2022.09.04.

Pictores minores

Pictores minores

Radnai Endre műgyűjteménye – kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban