2024

Június

Az egy kilobájtos géptől a világbanki programig

Az egy kilobájtos géptől a világbanki programig. Faránki Gyula mérnöktanár, informatikus pályaképe és a pécsi számítástechnika oktatás kezdetei az 1980-as, ’90-es években

 

Gerner András

Janus Pannonius Múzeum, kommunikációs munkatárs

DOI: -

Kulcsszavak: számítástechnika, oktatás, műszaki oktatás, Pécs, Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola, Faránki Gyula, Győr, távközlés, híradástechnika, Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola

 

Absztrakt:

Faránki Gyula (Siklós, 1949–) villamosmérnök, mérnöktanár, közlekedési mérnök kezdettől fogva nagyon fontos szerepet vállalt a pécsi számítástechnikai képzés megteremtésében. Évtizedek óta a Pécsi SZC Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnázium tanára, ahol nemzedékeket tett a racionális gondolkodás elkötelezettjévé. Kiemelkedő szakmai eredményei közé tartozik az intézmény informatikai eszközállományának lépésről lépésre, a kor színvonalához igazodó fejlesztése, valamint a Világbank hitelprogramja (1992) keretében az iskolában megvalósuló képzés és eszközbeszerzés szaktanácsadóként való koordinálása. E program keretében írta meg Informatikai eszközök c. könyvét, amely a tárgy közismereti tudásanyagát tartalmazza.

Letöltés

Hogyan kell idézni: Gerner, A. (2022): Az egy kilobájtos géptől a világbanki programig. Faránki Gyula mérnöktanár, informatikus pályaképe és a pécsi számítástechnika oktatás kezdetei az 1980-as, ’90-es években. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve, 55, 167–172.


 

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.