Szeptember
25hétfő
26kedd
27szerda
28csütörtök
29péntek
30szombat
01vasárnap
02hétfő
03kedd
04szerda
05csütörtök
06péntek
07szombat
08vasárnap
09hétfő
10kedd
11szerda
12csütörtök
13péntek
14szombat
15vasárnap
16hétfő
17kedd
18szerda
19csütörtök
20péntek
21szombat
22vasárnap
23hétfő
24kedd
25szerda
26csütörtök
27péntek
28szombat
29vasárnap
30hétfő
31kedd

Hírek
2020.04.02.
Digitális barangolás a múzeumban 16.
Ezúttal a gasztronómiát vesszük górcső alá, méghozzá nem akármilyen időtávlatból! Majdán Mira muzeológus-múzeumpedagógus neolit recepteket is kínálva az újkőkorba kalauzolja az olvasót.
MAJDÁN MIRA: Újkőkori táplálkozás I.
A neolitikum, vagy magyarosan újkőkor az emberiség őskorának azon szakasza volt, amikor őseink belefogtak az állatok tenyésztésébe és a növénytermesztésbe. Kezdeteit valamikor Kr. e. 10 ezer környékén kereshetjük, a Közel-Kelet „Termékeny Félhold” néven ismert területein (mely a mai Irak, Irán, Szíria, Palesztina, Törökország részeit foglalja magába). Itt a vadon élő állatok és a vadon termő növények olyan kombinációját találták meg az őskori emberek, amelyek lehetővé tették a mezőgazdaság kifejlődését. A Föld első állandó települései is itt alakultak ki.
A Közel-Keletről a mai Törökország és Görögország területein keresztül a neolitikus műveltség, vagyis az állattenyésztés, növénytermesztés, edénykészítés és házépítés tudása szépen lassan elérte a Kárpát-medence területét is, nagyjából Kr. e. 6000 környékén.
A neolitikum Kárpát-medencei, és elsősorban dél-dunántúli emlékanyagát bemutató időszaki kiállításunk, Az első falvak kapcsán sok olyan rendezvényünk volt, ahol igyekeztünk megismertetni az újkőkor hétköznapi életét gyerekekkel és felnőttek egyaránt. Egyik ilyen szakmai rendezvényünkhöz kapcsolódóan neolit büfével vártuk a résztvevőket. Az alábbiakban a büfében felszolgált ételekről, azok alapanyagairól, illetve a neolitikus táplálkozással kapcsolatos egyéb érdekességekből adunk egy kis ízelítőt.
Receptek
Zabkása

A zabkását fogyaszthatjuk édesen – mézzel és darabolt, friss vagy szárított gyümölcsökkel, például almával, cseresznyével, sárgabarackkal, datolyával, fügével. Mogyorót és diót, esetleg fenyőmagot is keverhetünk hozzá. Ezt a verziót vegánok is fogyaszthatják. :-)
Ha inkább sós változatot ennénk, fogyasszuk kefirrel, felkockázott krémfehérsajttal, darabolt uborkával, zsenge cukorborsóval (nyersen vagy enyhén megpárolva) és újhagymával! Megszórhatjuk petrezselyemzölddel is, ha pedig vad növényekkel ízesítenénk, használjunk hozzá sóskát és zsenge medvehagymalevelet.
Zabkeksz

Egy ropogósabb változathoz a zabpelyhet és egy marék diót aprítsunk össze késes aprítóban, úgy keverjük össze kevés zabliszttel, vízzel és mézzel, amíg tömör masszát nem kapunk. A fentihez hasonlóan süssük meg.
A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI
Kiállítások
2023.05.26. - 2023.10.29.

A másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916-1936)
Nyolc modernista festőnő mutatkozott be a nagyközönségnek 1931-ben a Nemzeti Szalonban. Őket és a velük egy csoportban alkotó művésznőket ismerteti meg tárlatunk.
Kiállítások
2023.09.01. - 2023.12.31.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)
A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.