2021

Április

Újabb zománcképek kapnak éjjeli kivilágítást

Hírek
2021.03.05.

Újabb zománcképek kapnak éjjeli kivilágítást

Lassan négy hónapja tartanak zárva a Janus Pannonius Múzeum (JPM) állandó és időszaki tárlatai a járványügyi korlátozások miatt. Ennek ellenére és emellett a szakmai osztályok folyamatosan végzik feladatukat, és az újranyitásra készülnek.

E rövid összeállítás a Képző- és Iparművészeti Osztály munkájába, terveibe ad betekintést.

Bár a Variációk a Színes városhoz című időszaki tárlat épphogy csak megnyílt 2020 novemberében, a járványügyi korlátozások miatt sajnos azóta nem látogatható. A Képző- és Iparművészeti Osztály azonban a kiállítás kísérőprogramjaként a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból (Pécs, Megye utca 22.) áthozva – gondos tisztítás és konzerválás után – a Modern Magyar Képtár állandó kiállításában helyezte el Ficzek Ferenc (1947–1987) és Pinczehelyi Sándor (1946) egy-egy nagyméretű zománcalkotását. A két művet a Modern Magyar Képtár munkatársai egy alkonykapcsoló segítségével megvilágították, így esténként kívülről (a Megyeháza parkolója felől) is gyönyörködhetünk a két műalkotásban. A közeljövőben a Képtár alsó szintje is éjjeli megvilágítást kap, így ugyanonnan, kívülről nemsokára már Kígyós Sándor (1943–1984), Vilt Tibor (1905–1983) és Amerigo Tot (1909–1984) szobrait is megcsodálhatjuk.

Az osztály tervei között szerepel a Neander-völgyi ősembertípust antropológiai alapon plasztikailag rekonstruáló Engel-Baiersdorf Erna (1889–1967) szobrászművész a bécsi Természettudományi Múzeum anyagából felépített tárlata a Modern Magyar Képtárban.

A Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak című – 2017 óta tartó – sorozat áprilisban Stein Anna (1936) Párizsban élő festőművész kiállítása és önéletrajzi könyvének bemutatójával, valamint a korábbi siklósi kerámiaszimpozionok anyagából összeállított kiállításával kezdődne. Májusban Pictor Minores címmel Radnai Endre magángyűjteményéből, júniusban Dr. Ubrizsy Gábor (a Janus Pannonius Múzeum anyagából származó) gyűjteményéből nyílna kiállítás szintén a Képtárban.

Idén szintén a tervek között szerepel több neves pécsi kötődésű alkotó munkássága előtti tisztelgés. Bencsik István (1931–2016) szobrászművész és ifj. Ficzek Ferenc (1975) képzőművész kiállítása (előbbi júliusban, utóbbi szeptemberben nyílna meg) után a sort az 5 és fél című, Martyn Ferenc (1899–1986), Lantos Ferenc (1929–2014) és Keserű Ilona (1933) műveit felvonultató tárlat zárná novemberben.

Az elképzelések szerint a Képtár folyosójának falára április és szeptember között a Két ágyúlövés (Habsburgok Baranyában) című kiállítás kerül, ezt ugyanott decemberig a Kaposvári Képtár és a Janus Pannonius Múzeum agyagából összeállított tárlat követi, amelyen Galimberti Sándor (1883–1915) alkotásai tekinthetők meg.

Érdemes lesz ellátogatni a Múzeum Galériába (Káptalan u. 4.), ahol júniustól októberig a siklósi kerámia szimpozionok anyagából láthatunk válogatást, a Zsolnay Múzeumban (Káptalan u. 2.) pedig áprilistól júliusig Martyn Ferenc kerámiáit vehetjük szemügyre, szeptembertől pedig japanizáló Zsolnay-kerámiákat csodálhatunk meg.

A 2020-ban, még az intézkedések előtt megnyitott Variációk a Színes városhoz, illetve a Gábor Jenő párizsi utazása (1926) című kiállítás időtartamát az eredetileg tervezetthez képest meghosszabbítják, így az újranyitás után ezek is (újra/ismét) megtekinthetők lesznek.