2022

Szeptember

Hagyományőrzők rekonstruálták a fehérhegyi csatát Prágában

Hírek
2022.09.23.

Hagyományőrzők rekonstruálták a fehérhegyi csatát Prágában

Magyar hagyományőrzők és más közreműködők segítségével újrajátszották az 1620-as fehérhegyi csatát (Bitva Bila Hora) szeptember 17–18-án. Az eseményen a Janus Pannonius Múzeum több munkatársa is részt vett.

A magyar különítmény az ország több pontjáról (Budapest, Kőszeg, Sárvár, Pécs) érkezett. Baranyát a Janus Pannonius Múzeum munkatársai, valamint a Vándorló Történelem Hadi-és Történelmi Kulturális Társaság képviselték a kőszegi Jurisics Miklós Bandérium tagjaival kiegészülve.

Az Iratos Hajdúk nevet viselő magyar különítmény a cseh felkelők oldalán harcolt a csatarekonstrukcióban, amelyben egy könnyűfegyverzetű csapatot jelenítettek meg az erőd és a tüzérség között.

A harci események alatt puskatűzzel és közelharci rohamokkal vettük fel a küzdelmet a császári csapatokkal szemben. Ragaszkodva a történelmi hűséghez, a csatát végül a császári csapatok nyerték meg, míg mi elhullottunk a kemény harcban. Az este folyamán a két sereg közös vacsorával és ünnepléssel folytatta a hétvégét.” – írja rövid beszámolójában a Vándorló Történelem Hadi-és Történelmi Kulturális Társaság részéről Helesfai Márk.


Nem egyszeri akcióról volt szó Prágában, hiszen az Iratos Hajdúk delegációja több országban képviseli a magyar hagyományőrzést, valamint összefogja annak csapatokba tömörült szereplőit.

„Hatalmas élmény volt a prágai hétvége számomra is, és a hagyományőrzés e módját múzeumpedagógiai szempontból is kiemelkedően fontosnak tartom, ugyanakkor a például a mohácsi csata kutatása és forrásainak értékelése szempontjából is érdekes tanulságokkal járt a két ütközet: első kézből tapasztalhattam, hogy valójában milyen keveset is érzékel egy-egy résztvevő az esemény egészéből egy csata során” – fogalmaz dr. Bertók Gábor régész, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, aki szintén részt vett a prágai eseményen. A szakembert a főszervezők azzal az ötlettel keresték meg, hogy a jövőben akár az 1526-os mohácsi csata is megelevenedhetne egy rekonstrukció által.

Kiállítások
2021.12.17. - 2022.10.30.

Képletek és kalandozások

Képletek és kalandozások

A pécsi Modern Magyar Képtár állandó kiállítása mellett látható Lantos Ferenc több mint 150 művet, az életmű széles spektrumát megjelenítő időszaki kiállítása.

Kiállítások
2022.06.23. - 2022.10.02.

Lüszterlepkék és mázmadarak

Lüszterlepkék és mázmadarak

A tárlat a „Zsolnayak Japánjára” koncentrál: feltárja a gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a „kölcsönzés”, „átértelmezés” és „újragondolás” folyamatait.