2023

Február

Tárlatvezetés a magyar kultúra napja alkalmából

Hírek
2023.01.21.

Tárlatvezetés a magyar kultúra napja alkalmából

A másnapi magyar kultúra napjához kapcsolódóan tárlatvezetésen mutatta meg Burján István néprajzi osztályvezető, főmuzeológus A váci domonkos kripta kincsei című időszaki kiállítást január 21-én.

A Duna menti város főterén álló domonkos templom kriptáját 1994-95-ben tárták fel. Az itt megtalált, mintegy ezernyolcszáz tárgyat tartalmazó leletegyüttes az eddigi legnagyobb és legépebben fennmaradt magyarországi kriptatemetkezés, mely európai, sőt világviszonylatban is jelentős.

A váci Tragor Ignác Múzeumnak a leletegyüttes különleges darabjaiból válogatott, jelenleg a pécsi JPM Néprajzi Múzeumban megtekinthető vándorkiállítása páratlan gazdagságban mutatja be a 18. század végi, 19. század eleji, többnyelvű és nemzetségű városi polgárság életét, halálát és temetkezési kultúráját.

A tárlatvezetésen megtudhatták az érdeklődők, hogy a kripta klímájának és a korabeli mesteremberek szakértelmének köszönhetően zömében miért maradt meg ilyen jó állapotban a kétszázhatvankét koporsó, miért találtak olyan sok rózsafüzért és feszületet a koporsókban, és miért olyan kevés gazdag polgárt a kriptában. Továbbá, hogy mire szolgált a vasalótalp, mikortól kezdték el varrni a halotti leplet, a koporsókban miért maradtak meg a ruhák is szinte épségben, és hol találhatóak jelenleg a múmiák. Zárásként a főmuzeológus szót ejtett a Vince-napi népszokásokról is, mert a programot – szintén január 22-re utalva – egy koccintás zárta.

A 2023. március 31-ig tartó, minden korcsoport által látogatható kiállítás keddtől szombatig tíz és tizenhat óra között tekinthető meg.

A tárlatról bővebben: https://www.jpm.hu/hirek/2022-06-01-pecsett-lathatok-a-vaci-domonkos-kripta-kincsei.

Kiállítások
2022.06.09. - 2023.03.31.

A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

Kiállítások
2022.12.08. - 2023.02.28.

Hantai és Pécs

Hantai és Pécs

Hantai Simon kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban