Szeptember
25hétfő
26kedd
27szerda
28csütörtök
29péntek
30szombat
01vasárnap
02hétfő
03kedd
04szerda
05csütörtök
06péntek
07szombat
08vasárnap
09hétfő
10kedd
11szerda
12csütörtök
13péntek
14szombat
15vasárnap
16hétfő
17kedd
18szerda
19csütörtök
20péntek
21szombat
22vasárnap
23hétfő
24kedd
25szerda
26csütörtök
27péntek
28szombat
29vasárnap
30hétfő
31kedd

Hírek
2020.04.15.
Digitális barangolás a múzeumban 26.
Az újkőkori (neolit) táplálkozást ismertető sorozatunk zárásaként a korabeli sörfőzés rejtelmeibe avatjuk be az Olvasót.
MAJDÁN MIRA: Újkőkori táplálkozás III.
A Közel-Keleten már a legkorábbi újkőkori lelőhelyeken (például az izraeli Raqefet barlangban) kerültek elő arra utaló nyomok, hogy őskori elődeink próbálkoztak alkoholkészítéssel. Néhány elmélet szerint a földművelés kialakulását és gyors elterjedését is a (rituális?) alkoholfogyasztás népszerűsége segítette elő. Az őskor sör magas tápanyagtartalmú ital lehetett, nem véletlen, hogy Egyiptomban és Mezopotámiában fizikai munkát végző emberek fejadagjaként, sőt akár fizetségeként is használták.
A sörkészítés manapság is egy több állomásos folyamat, melynek során a gabonafélét malátázzák, majd a nedves malátát kiszárítják, barna sörök esetén pörkölik is. Melegítéssel cefrét készítenek belőle, ezt komlózzák majd erjesztik. Ez a fajta eljárás részben már a középkori Európában kialakult, részben az ipari forradalom alatt tökéletesedett ki – különös tekintettel a szűrési, színezési, palackozási és tartósítási fortélyokra.
Korábbi időszakokban, például a neolitikumban valószínűleg kevésbé bonyolult módszereket alkalmaztak. A gabonamagokat összezúzták, vízzel felöntötték, ízesítőanyagokat adtak hozzá, és hagyták megerjedni.
Hozzávalók
MalátaA nyugati típusú sör alapja általában a csíráztatott gabonaféle, vagyis a maláta. Ez manapság legtöbbször árpa, de hagyományosan lehet búza, köles, sőt zab és rozs is. A malátázási folyamat lényege, hogy a gabonában található keményítő cukorrá alakuljon át, ami aztán meg tud erjedni.
Jellegzetes különbség a nyugati típusú sörökhöz képest, hogy az Ázsiában rizsből készült alkoholféléket nem malátázzák. A rizst általában előfőzik az erjesztéshez. Az amerikai kontinensen kukoricából készült hagyományos sörök esetén pedig emberi nyál indítja be az erjedést – a kukoricaszemeket megrágják, vagy megköpködik.
KenyérEgy egészen érdekes alapanyaga lehet a sörkészítésnek a soknapos kenyér. Ehhez természetesen hagyományos kovászos kenyérre van szükség. A kenyérdarabokat vízbe áztatták és hagyták megerjedni. Egyiptomban datolyával és datolyalevéllel ízesítették. Ezt a sűrű italt nádból készült szívószállal fogyasztották, hogy a nagyobb tésztadarabkák az edényben maradjanak, hiszen szó szerint folyékony kenyérről beszélünk.
Az újkőkornál ugyan kicsit fiatalabb forrásaink vannak erről a sörféléről, de nincs okunk kételkedni benne, hogy készítése régebbi hagyományokra nyúlik vissza.
ÍzesítőanyagokA komlót egészen a középkorig nem használták a sörfőzésben, helyette más növényekkel ízesítették a söröket. A neolit kori Kínában például a Jób könnye nevű kölesfélével, egy uborkához hasonló zöldséggel, a kígyótökkel és jamgyökérrel készült a sör. Európában is jellemzően keserű gyógynövényeket hasznosítottak a sörkészítésnél, például gyermekláncfüvet, bojtorjánt, körömvirágot, orvosi pemetefüvet, kerek repkényt, ürömféléket, cickafarkfüvet vagy hangát, sőt akár borókabogyókat és ágakat.
Ezek a keserű hozzávalók egyrészt tompítják a maláta édességét, másrészt antibakteriális hatásúak és valamennyire segítenek a tartósításban is.
A komló nélkül főzött sörök sokkal rövidebb ideig eltarthatóak, mint a komlózottak. Ezért egyrészt biztosan sokkal frissebben fogyasztották a sört, másrészt a tartósság kedvéért valószínűleg igyekeztek jóval magasabb alkoholfokú italokat előállítani.
Korábbi cikkek a témában:
Majdán Mira: Újkőkori táplálkozás II.
Majdán Mira: Újkőkori táplálkozás I.
______________
Kiállítások
2023.04.26. - 2024.03.31.

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából
A reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát pécsi szemszögből bemutató tárlat.
Kiállítások
2023.08.18. - 2023.11.05.

Kincs, ami van!
A csaknem 24 kilogramm tömegű, 44 080 ezüstéremből álló kincset különleges módon, hat nagy tárlóban és néhány kisebb vitrinben egyenként mutatja be a tárlat.